Guide til valg af jagttøj

Det rette udstyr er en stor del af dét at gå på jagt. Dit udstyr og jagttøj er ikke blot med til at gøre oplevelsen mere komplet, det har direkte effekt på succesen af din jagt. Her tænker vi ikke kun på udstyr som gevær og jagtkniv, men også på jagttøjet, som er en vigtig del af dit jagtudstyr. Når du går på jagt skal du være forberedt på mange forskellige situationer og samtidig kan det danske vejr være meget svingende. Jagt kan vare i adskillige timer og ofte er du stillesiddende, i vådt og koldt vejr. Hvis du ikke er klædt på til forholdende vil du hurtigt tabe koncentration. Samtidig bevæger du dig i dyrenes territorium og uden det rette jagttøj vil det være svært at falde i med naturen og dermed komme på den rette distance af dyrene. Dyr er også enormt opmærksomme på lyde og derfor er det vigtigt at dit jagttøj er lavet i et støjsvagt materiale, så du ikke udsender lyd, når du bevæger dig gennem naturen.

Det rette jagttøj vil sikre optimal komfort og funktionalitet. Der findes mange, rigtig gode mærker som forhandler jagttøj og udstyr og det er vigtigt at man vælger et professionelt og annerkendt mærke, for at sikre den rette kvalitet. Blandt nogle af de mest populære mærker af jagttøj kan nævnes Seeland, Deerhunter, Härkila, Laksen, Beretta og Nordhunt.

De første overvejelser du bør gøre dig i forbindelse med valg af jagttøj er:

  1. Hvilken type jagt skal du på?
  2. Hvilken slags vejr skal du på vagt i?
  3. Hvilken omgivelser skal du på jagt i?


Skal du på jagt i regnvejr, skal dit jagttøj naturligvis være vandtæt og det er dermed vigtigt at dit jagttøj har en ordentlig membran. Dit jagttøj skal være vandtæt men samtidig også åndbart.

Skal du på jagt om vinteren, er flere lag nødvendigt for at sikre dig mod kulden. Samtidig vil ekstra udstyr som handsker og hovedbeklædning også være nødvendigt for ikke at nedkøle din krop.

For at sikre at dit jagt outfit er varmt nok på koldere dage, bør du minimum anvende tre lag:

  • Inderlag (varmt undertøj i uld eller bomuld)
  • Mellemlag (her er fleece et godt materiale)
  • Samt et tredje skallag. Dit skallag består af jakken og bør være foret efter sæson.

Ved brug af flere lag, kan du nemt og hurtigt kontrollere din kropstemperatur og sikre den rette komfort under hele din jagt session.

Typen af jagt spiller også en rolle i valget af jagttøj. Skal du eksempelvis på andejagt, er det vigtigt at dit tøj er vindtæt, da andejagt har de bedste forhold under blæsevejr. 


Dine omgivelser spiller en anden vigtig rolle i valget af det rette jagttøj. Langt de fleste dyr er farveblinde, dog er de gode til at skelne mellem kontraster. Derfor kan camouflage tøj eller den rette farve på dit jagttøj være en vigtig del af at optimere dine jagtforhold.